„Nie wyrzucaj ich”: Które produkty spożywcze nadają się do spożycia po upływie terminu ważności

Podczas gdy mieszkańcy Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji cierpią na niedostatek żywności, Europejczycy często marnują je bez skrupułów. Dość często spotykanym widokiem są bezdomni grzebiący w koszach na śmieci. To właśnie przykład tego, że marnujemy produkty żywnościowe, a czasami wyrzucamy te, które czasami wciąż nadają się do spożycia.

Została przeprowadzona ankieta przez KANTAR Millward Brown, z której wynika, że 34 proc. Polaków wyrzuciło kiedyś jedzenie na śmietnik. Na szczęście procent ten nie rośnie, a przynajmniej do takich wniosków doszli badacze w 2017 r, czytamy na businessinsider.com.pl

Portal informuje również, że przyczyna marnowania jedzenia najczęściej tkwi w robieniu zbyt dużych zakupów. Kupujemy więcej niż potrzebujemy. Niektórym zdarza się też przeoczyć termin ważności. Gdy tak się stanie, produkt przeważnie ląduje w koszu na śmieci.

Dla tych, którzy nie mogą ścierpieć marnowania jedzenia, mamy dobrą wiadomość. Beligijska Agencja Żywności zainteresowała się tym tematem i wydała w związku z nim specjalny komunikat. Zostało powiedziane, że nie wszystkie produkty po terminie ważności nie nadają się do zjedzenia.

Są wśród nich takie, które możemy spożyć nawet rok po jego upływie. Z kolei inne można zamrozić, ale trzeba to zrobić najpóźniej dzień przed upływem terniu ważności produktu. Ogromną rolę odgrywa też odpowiednie przechowywanie jedzenia.

Oto lista produktów, których nie musimy od razu wyrzucać.

Makron

Można go przechowywać jeszcze przez rok od upływu terminu ważności. Trzymaj go w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ocet balsamiczny

Masz jeszcze rok, żeby go wykorzystać.

Sól

Ważne jest, aby przechowywać ją w suchym miejscu. Wtedy nie ma ograniczeń terminowych.

Woda butelkowana

Wodę w szklanej butelce również można trzymać jeszcze przez rok od upływu terminu ważności.

Herbata

Jest ważna jeszcze przez rok od terminu na opakowaniu.

Kawa

Jeżeli opakowanie nie zostało otwarte, masz nawet rok na jej wykorzystanie.

Mąka

Jeżeli będziesz ją odpowiednio przechowywać, mogą upłynąć jeszcze 3 lata od terminu ważności.

Cukier

Można go spożywać przez lata, o ile jest przechowywany w ciemnym, suchym miejscu.

Salami

Może leżeć jeszcze przez 2 miesiące od daty na opakowaniu. Ważne jest, aby nie była pokrojona.

Miód

Można go jeść jeszcze przez kilka lat. Przechowuj go w suchym, ciemnym miejscu.

Ryż

Ma jeszcze rok przydatności. Trzymaj go w suchym, chłodnym miejscu.

Ziarna warzyw strączkowych

Można je przechowywać przez 10 lat.

Masło orzechowe

Może minąć aż 5 lat od daty produkcji, zanim je wyrzucisz. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu.

Oleje i oliwy

Trzymaj je jeszcze przez 2 miesiące w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Share