Bóle i obrzęki stawów, które mogą prowadzić nawet do stanów zapalnych. To tylko kilka objawów nietolerancji tego popularnego składnika

W obecnych czasach gluten dodawany jest do wielu produktów, które spożywamy na co dzień. Źródłem jego pochodzenia jest przede wszystkim pszenica, żyto, jęczmień oraz wiele innych ziaren.

Gluten znajduje się w najbardziej popularnym ziarnie – pszenicy

Gluten to białko, które znajduje się przede wszystkim w pszenicy. Z pszenicy produkuje się wszystkie mączne potrawy i wypieki. Gluten z pszenicy znajdziemy między innymi w: makaronie, płatkach do mleka, pieczywie, a nawet sosach sałatkowych i przyprawach. Dodatkowo dodawany jest do wędlin, wypieków, a nawet słodyczy.

.

Jęczmień i żyto także jest źródłem glutenu

Jęczmień to przede wszystkim kasza jęczmienna. Dodatek słodu jęczmiennego znajdziemy w piwie oraz płatkach śniadaniowych. Z żyta produkuje się przede wszystkim pieczywo żytnie.

Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto słyszał o nietolerancji glutenu, jednak dzisiaj jest to bardzo powszechne zjawisko. Często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, a objawy, jakie występują przy nietolerancji zrzucamy na inne choroby.

Dieta bogata w gluten dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu może być bardzo przykra w skutkach. Zebraliśmy najbardziej popularne objawy, jakie występują u osób nietolerujących glutenu. Najczęstszym objawem jest tzw. skóra indycza, która pojawia się na tylnej części ramion.

Wiąże się on także z niedoborem witaminy A. Dodatkowo dotyczy to osób, które źle przyswajają gluten, co prowadzi do jego nietolerancji.

Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu

.

1. Częste bóle głowy, a także silne bóle migrenowe

2. Problemy układu pokarmowego, takie jak: wzdęcia, gazy, zaparcia i biegunki

3. Po spożyciu posiłku bogatego w gluten może występować senność i uczucie zmęczenia

4. Problemy z zajściem w ciążę oraz silnie odczuwany PMS

5. Zaburzenia pracy układu nerwowego, np. zawroty głowy

6. Bóle i obrzęki stawów, które mogą prowadzić nawet do stanów zapalnych

7. Huśtawka emocjonalna – wahania nastroju, lęk, depresja

Jeśli odczuwasz jeden lub kilka z tych objawów warto zasięgnąć porady lekarza. Jeśli twoje obawy się potwierdzą, musisz przejść na dietę bezglutenową.

Share