„Ceny pietruszki wariują!”: A to tylko początek problemów

Tak drogiej pietruszki jeszcze w Polsce nie widziano. Internauci prześcigają się w licytacji, wrzucając do internetu zdjęcia pietruszki dochodzącej nawet do 20 złotych za kilogram. A może być jeszcze gorzej.

Dlaczego ceny warzyw tak szybko idą w górę?

Powodem rosnących cen warzyw gruntowych jest susza, która bardzo ograniczyła zeszłoroczne plony i zagraża tegorocznym.

Susza w Polsce ma być coraz częstszym zjawiskiem, alarmują naukowcy. Jest efektem z jednej strony zmian klimatycznych, a z drugiej – stosowanej od lat polityki regulacji rzek oraz osuszania strumieni i mokradeł. Swoją rolę odegrało też masowe wycinanie drzew – zauważa profesor Wiktor Kotowski z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Zdaniem naukowców, już w najbliższych latach niektórym regionom Polski grozi pustynnienie.

.

Pietruszka – warzywo trudne w uprawie

Ceny popularnych w Polsce warzyw idą w górę, a pietruszka pod tym względem bardzo się wyróżnia się. To warzywo stosunkowo trudne w uprawie. Gdy roślina szuka wody, jej korzeń się rozdwaja. Z punktu widzenia konsumenta to go dyskwalifikuje. W rezultacie duża część plonów nie nadaje się do sprzedaży detalicznej.

.

Drożeją też między innymi cebula i ziemniaki

Na warszawskiej giełdzie Bronisze rekordowe są też ceny cebuli, a cena ziemniaków wzrosła kilkadziesiąt procent w perspektywie zaledwie kilku dni! Eksperci alarmują, że do końca wakacji warzywa mogą być droższe jeszcze nawet o 10-20 proc.

Chociaż polska inflacja plasuje się na poziomie 2 proc. (dane GUS z kwietnia), to ceny żywności są tym segmentem rynku, gdzie jest najbardziej odczuwalna. Bardzo źle sytuacja wygląda też, jeśli chodzi o popularnego schabowego (zobacz TU, co się dzieje z jego cenami).

W piątek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski ocenił zagrożenie suszą jako „realne” i zapowiedział, że w razie czego ministerstwo uruchomi środki pomocowe. Chodzi oczywiście o pomoc dla rolników, a nie zagrożonych wysokimi cenami konsumentów.

.

Share