„Co się stało po wizycie Magdy Gessler?”: Restauracja zniknęła na zawsze

W „Kuchennych rewolucjach” w TVN Magda Gessler wielokrotnie udowadniała, że jest w stanie tchnąć nowe życie niemal w każdy lokal gastronomiczny. Podobnie miało być z wrocławskim „Alladynem”, serwującym kuchnię marokańską, który działał od 2003 przy ul. Odrzańskiej.

W kwietniu ubiegłego roku jego właściciele zaprosili znaną restauratorkę, by zaproponowała im metamorfozę, która sprawi, że klienci znowu zaczną ich tłumnie odwiedzać.

Po ponad roku od wizyty Magdy Gessler, „Alladyn” został jednak zamknięty. Nie pomogła zmiana wystroju, ogólny lifting i wprowadzenie zmian w karcie menu. Ta jedna z najpopularniejszych restauracji we Wrocławiu zniknęła z kulinarnej mapy miasta na zawsze.

Dlaczego zamknięto „Aladyna”?

– Przyczyn zamknięcia jest wiele, ale to sprawa otwarta. Niewykluczone, że otworzę coś innego w innym miejscu. Na razie to była jedyna możliwa decyzja, a złożyły się na to różne czynniki, także osobiste – powiedział w rozmowie z „Gazetą Wrocławską” Marek Jędrzejowski, właściciel „Alladyna”, którego przejął w 2017 roku.

Okazuje się, że do końca funkcjonowania restauracji borykał się z problemami finansowymi. – Teraz ten rynek jest naprawdę trudny. Podrożał pracownik, w lokal w dalszym ciągu trzeba by było inwestować, a to się mija z celem. Proszę zauważyć, że co chwilę poszczególne lokale zmieniają szyldy. Nie bez powodu – żali się Jędrzejowski. – Zmieniliśmy menu na bardziej restauracyjne, z tego byliśmy zadowoleni, ale konkurencja i tak jest ogromna.

Po 16 latach Wrocław traci kultowy lokal. – Pozostaje ogromny żal. Wiadomo, człowiek wiąże się z miejscem. Ale cóż, nie mamy innego wyjścia – przyznał właściciel „Alladyna”.

„Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler

Odcinek „Kuchennych rewolucji”, w którym pojawił się też wrocławski „Alladyn”, został wyemitowany w TVN w 2018 roku. Program od początku prowadzi Magda Gessler.

„Kuchenne rewolucje” powstały na licencji brytyjskiego formatu „Kitchen Nightmares”, którego gospodarzem był kontrowersyjny kucharz Gordon Ramsay.

Do „Kuchennych rewolucji” zgłaszają się właściciele różnych punktów gastronomicznych, którzy kiepsko sobie radzą i potrzebują natychmiastowej pomocy. Gessler – jako autorytet kulinarny i biznesowy – potrafi w kilka dni przeprowadzić rewolucję i dać właścicielom gotowy pomysł na prowadzenie lokalu, który w przyszłości może pomóc odnieść im sukces.

Przeważnie w trakcie metamorfozy dochodzi do spięć, padają gorzkie słowa krytyki i leją się łzy. Bez tego żaden z odcinków programu nie może się obejść.

1

.

2

.

3

.

4

.

Share