Dlaczego i kto nie powinien jeść imbiru

Imbir w herbacie – przeciwwskazania

Imbir w herbacie – przeciwwskazania

Imbir to wspaniała przyprawa pochodząca z Chin.

Jego cudowne właściwości wykorzystywane są od wieków w Azji. To także jedna z najzdrowszych roślin na naszej planecie.

Imbir jest bogaty w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na całe ciało. W jego skład wchodzą olejki eteryczne, które mają właściwości lecznicze.

Imbir charakteryzuje się gorzkim i lekko piekącym smakiem. Stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej.

Jednak jego cudowne właściwości nie są dobre dla każdego. Kto nie powinien spożywać imbiru?

Imbir – na co pomaga

Wspomaga lecznie wielu dolegliwości. Ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.

Działa rozkurczowo i leczy wzdęcia oraz łagodzi mdłości. Łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga na objawy PMS.

Dba o jamę ustną, bo ma właściwości odświeżające i odkażające.

Poprawia ukrwienie mózgu, tym samym wzmaga koncentrację i wydajność umysłową.

Polepsza krążenie krwi i wspaniale rozgrzewa organizm. W Azji uznawany jest za afrodyzjak.

(123rf) Nie powinny go jeść osoby z hemofilią

Ta roślina zwiększa przepływ krwi, dlatego poleca się go przy cukrzycy, chorobie żył i tętnic.

Powinny jednak na niego uważać osoby, które mają hemofilię. Ta genetyczna choroba charakteryzuje

się obniżoną zdolnością krzepnięcia krwi – nawet niewielkie skaleczenie i krwawienie może być
groźne.

Imbir ma wpływ na działanie leków, które stosuje się w hemofilii – co może sprawić, że chory poczuje się gorzej.

Imbir – problemy z ciśnieniem

Dotyczy to osób, które mają zbyt wysokie lub niskie ciśnienie.

Imbir wraz z medykamentami, które mają pomóc w tych dolegliwościach, wchodzi w interakcję – tym samym zmienia ich działanie.

Niebezpieczne jest stosowanie tej przyprawy wraz z beta-blokerami. Imbir rozrzedza krew i obniża ciśnienie.

Imbir – kobiety w ciąży i karmiące mamy

(123rf) Ostrożnośc powinny zachować kobiety w ciąży oraz karmiące mamy

Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży lub mamy, które karmią piersią.

Imbir świetnie pomaga w nudnościach. Nie powinny go jednak stosować kobiety, które cierpią na

silne niepowściągliwe wymioty, ponieważ zbyt częste stosowanie imbiru może przyczynić się do

nieprawidłowego rozwoju płodu. W późniejszych trymestrach jego intensywne zażywanie może też

doprowadzić do przedwczesnych skurczów i porodu. Spożywanie imbiru może wpływać na smak pokarmu i

działać drażniąco na brzuch malucha.

ŻRÓDŁO PARENTING PL

Share