„Kto z nas nie lubi…?”: Magda Gessler podzieliła się swoim Przepisem ciasta na pierogi

Kto z nas nie lubi pierogów? Ta typowo polska, tradycyjna potrawa cieszy się popularnością nie tylko z okazji świąt bożego narodzenia. Pierogi spożywamy chętnie także na co dzień – jest to pożywne, energetyczne i – przede wszystkim – pyszne danie.

Najchętniej spożywamy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, szpinakiem, uszka lub z owocami. Istnieje też wiele regionalnych odmian pierogów. Ich zdecydowaną zaletą jest możliwość dość swobodnego testowania różnych wersji nadzienia.

.

Kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest jednak nie tylko ich wnętrze, lecz także – zewnętrzna warstwa ciasta, w którą owinięty jest farsz. Dobrze przygotowane ciasto na pierogi powinno być elastyczne, stosunkowo lepkie, gładkie oraz miękkie.

Ciasto na pierogi o idealnej konsystencji powinno łatwo się formować oraz nie stawiać problemów przy „zaklejaniu” krawędzi pieroga. Odpowiednie proporcje pomiędzy mąką a wodą powinny zagwarantować, że ciasto nie rozpłynie się ani nie rozklei w trakcie gotowania.

Poniżej przedstawiamy przepis autorstwa Magdy Gessler na ciasto na pierogi. Ta sławna polska restauratorka oraz telewizyjna, kulinarna celebrytka opracowała własny sposób na przyrządzenie idealnego ciasta na pierogi.

Kluczem do jego wykonania jest… rezygnacją z dodawania jajek do składu ciasta. Rozwiązanie takie jest rzadko stosowane w polskich domach; tym bardziej jednak warto je przetestować.

Dzięki rezygnacji z obecności jajek ciasto będzie miało bardziej plastyczną konsystencję oraz nie powinno lepić się do rąk. Warto zwrócić uwagę, że zastosowanie takiego ciasta na pierogi pozwala na przyrządzenie tej potrawy w wersji całkowicie wegańskiej.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler – składniki

500 g mąki pszennej,

125 ml przegotowanej, ostudzonej wody,

sól.

.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler – przepis

1. Mąkę przesiej nad stolnicą przez sitko o drobnych oczkach.

2. Następnie dodaj część gorącej wody i wymieszaj oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, możesz jednak użyć do tego także drewnianej łyżki lub innego wygodnego narzędzia. W trakcie ugniatania dodawaj stopniowo kolejne porcje przegotowanej wody.

3. Gdy ciasto uzyska plastyczną i jednorodną konsystencję, oznacza to, że jest gotowe.

4. Przygotowane ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów. Rozwałkowane ciasto powinno mieć stosunkowo jednorodną grubość na całej swojej powierzchni.

5. Przy użyciu szklanki lub noża powycinaj wybrane przez siebie kształty – okręgi, kwadraty lub trójkąty – na które będziesz nakładać farsz.

Share