„Nie kupuj dzieciom małych marchewek pod żadnym pozorem!”: Zawierają składnik, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia

Wyglądają kusząco, sprawdzają się jako przekąska i są świetną opcją jeśli chcesz przekonać swoje dziecko do jedzenia warzyw. Okazuje się jednak, że wcale nie są takie zdrowe i lepiej usunąć je z menu.

Małe marchewki stały się popularne po 1980 roku, kiedy ktoś wpadł na pomysł, aby przecinać normalne marchewki i przekształcać je w znacznie mniejsze. Pomysł ten jakimś cudem przetrwał do teraz i odrzuca się setki tysięcy kilogramów marchewek, aby stworzyć „baby carrots”.

Jak powstaje ta przekąska? Marchewki wrzuca się do urządzenia, które obiera je, przycina, nadaje kształt, a na koniec umieszcza w wodzie z chlorem.

Nawet organiczne marchewki są moczone w chlorze, bo za każdym razem, gdy przechodzą przez maszyny, które nadają im kształt, zbierają mnóstwo bakterii i zarazków. Jak widać to, co z pozoru może wydawać się zdrowe, niekoniecznie takie jest naprawdę.

Najmądrzej, najbezpieczniej i najzdrowiej kupić po prostu nieprzetworzone marchewki i własnoręcznie umyć je w domu. W ten sposób oszczędzamy swoje zdrowie i pieniądze.

.

Share