Nikt nie spodziewał się, że spożywanie tego jedzenia może mieć aż tak drastyczne skutki

TVP przedstawiło niepokojące wyniki badań naukowców z Neapolu. Każdy rodzic powinien wziąć sobie do serca wnioski z długofalowych obserwacji lekarzy i specjalistów. Dotychczasowy sposób odżywiania dziecka może być dla niego bardzo niebezpieczny.

TVP podało właśnie informację, do której od razu powinni zastosować się rodzice, którym zależy na zdrowiu dzieci. To, do czego doszli włoscy naukowcy, jeży włos na głowie. Nikt nie spodziewał się, że spożywanie tego jedzenia może mieć aż tak drastyczne skutki.

TVP alarmuje: śmieciowe jedzenie odpowiada za alergie pokarmowe, a w przyszłości za śmiertelne choroby
Naukowcy z Neapolu na wczorajszej konferencji Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia przedstawili wyniki swoich badań na dzieciach w wieku od 6 do 12 lat, które cierpiały na alergie pokarmowe i oddechowe.

Porównano te wyniki do badań na zdrowych maluchach i okazało się, że tzw. śmieciowe jedzenie to powód problematycznych alergii.

Te dzieci, które jedzą większe ilości fast foodów i wysoko przetworzonego jedzenia, mają w swoim organizmie więcej szkodliwych substancji, pochodzących z trawienia. To tzw. produkty końcowe zaawansowanej glikacji, które pojawiają się w organizmie jedynie po spożyciu śmieciowego jedzenia.

Jednak alergie to jeszcze nic – produkty mają ogromny wpływ także na dalsze życie dziecka.

Cukrzyca, miażdżyca, padaczka – lista jest przerażająco długa

We wcześniejszych badaniach przeprowadzonych również we Włoszech wykazano, że te same produkty przemiany materii odpowiadające za alergie u małych dzieci, a w nastoletnim i dorosłym życiu powodują poważne problemy ze zdrowiem. Związki pochodzące z trawienia fast foodów to droga na skróty, by zachorować na miażdżycę, cukrzycę lub różnego rodzaju zaburzenia neurologiczne.

Chociaż w krótkim czasie po zjedzeniu szkodliwego posiłku nie widać zmian jak na dłoni, trzeba brać pod uwagę działanie w dłuższym okresie. Nieodpowiednia dieta za młodu już w wieku nastoletnim może doprowadzić do cukrzycy, a w późniejszych latach do miażdżycy.

– Istniejące hipotezy i modele alergii pokarmowych nie wyjaśniły do tej pory dramatycznego wzrostu ich występowania w ostatnich latach, więc produkty końcowe zaawansowanej glikacji mogą stanowić brakujące ogniwo. Nasze badanie z pewnością wspiera tę hipotezę, a teraz potrzebujemy dalszych badań, żeby ją potwierdzić – mówił na konferencji główny autor projektu, doktor Roberto Berni Canani.

Share