„Prezentujemy Wam ciasto bez pieczenia i bez alkoholu”: To najprostszy przepis na tiramisu, jaki kiedykolwiek widzieliśmy

Tiramisu to najpopularniejszy deser rodem z Włoch. Wiedzieliście, że istnieje kilkadziesiąt różnych wersji tego przepisu? Dlatego niech nikt się nie oburza, że prezentujemy Wam ciasto bez pieczenia i bez alkoholu! 🙂

Składniki:

– 1 opakowanie długich biszkoptów (200 g),

– 2 opakowania budyniu czekoladowego,

– 800 ml mleka,

– 100 g masła,

– 100/150 ml kawy,

– 200 ml bitej śmietany,

– 5 łyżek cukru,

– starta czekolada/ kakao do posypania.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł , podziel się nim!

Zaczynamy od schłodzenia mocnej kawy – jeśli wybraliście naturalną kawę, a nie rozpuszczalną, pamiętajcie ją odcedzić! Następnie przygotowujemy budyń z mlekiem i cukrem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na koniec, gdy budyń nieco ostygnie, dodajemy do niego masło i ubijamy całość aż do otrzymania gęstej pianki.

.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy w przezroczystym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarowujemy porcję budyniu i następnie porcję bitej śmietany (najsmaczniejsza jest ubita kremówka, ale możecie też użyć tej w sprayu).

.

Układamy warstwami biszkopty, budyń i bitą śmietanę pamiętając, że na samej górze musi się znaleźć śmietanka 🙂

.

Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą lub kakao.

.

Tiramisu musi stać w lodówce co najmniej 2-3 godziny, choć najlepiej byłoby je zostawić na całą noc, ale… Kto da radę się powstrzymać przed jedzeniem? 🙂

.

Warto podzielić się ze znajomymi przepisem na tiramisu bez pieczenia!

Share