Szybki przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Palce lizać

Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na obiad. Łatwe w przygotowaniu, tanie i smaczne. Jeśli lubisz to danie mamy dla Ciebie przepis według Magdy Gessler.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

2 jajka

2 – 3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

sól i pieprz

olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i wraz z cebulą zetrzyj na tarce. Wylej masę na sitko ustawione na naczyniu i odciśnij. Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką i czosnkiem. Z naczynia, nad którym odcedzałeś ziemniaki, odlej sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją do masy wraz z 1 łyżką śmietany. Dopraw solą, pieprzem i smaż z obu stron.

Placki te możesz podawać ze śmietaną, jogurtem, lub innym dodatkiem. Smacznego!

Share