„Tych produktów trzeba unikać”: Jest wszędzie, a u myszy wywołuje raka

Należąca do WHO International Agency for Research on Cancer (IARC) szacuje, że tylko w tym roku na raka umrze blisko 10 mln ludzi. Za rozwój niektórych nowotworów odpowiedzialna jest nieodpowiednia dieta.

Żywność zawiera bowiem substancje rakotwórcze. Wśród tych ostatnich jest ponoć syrop glukozowo-fruktozowy, zwany inaczej syropem kukurydzianym.

Naukowcy alarmują, że w ostatnim czasie wzrosła liczba zachorowań na raka jelita grubego wśród młodych ludzi. Jedną z przyczyn tego zjawiska ma być znaczny wzrost konsumpcji napojów słodzonych cukrami.

Przeprowadzili badania, które miały na celu sprawdzić, czy istnieje bezpośredni związek między spożywaniem takich płynów, a ryzykiem nowotworu. Badania realizowane były przez zespół z Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku.

Okazało się, że spożywanie ok. 350 ml napojów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym dziennie przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Picie tak słodzonego napoju wzmocniło u myszy rozrost guza nowotworowego, który prowadzi do raka jelit.

Naukowcy przekonują, że cukier sam w sobie nie został określony jako przyczyna raka, bo dostały go także zwierzęta, które nie spożywały go. Jednak u tych, które karmione były syropem glukozowo-fruktozowym, nowotwór pojawił się znacznie szybciej. Guzy powiększały się zarówno od glukozy, jak i fruktozy.

Syrop glukozowo-fruktozowy zawierają – oprócz słodzonych w ten sposób napojów – także słodycze, niektóre rodzaje pieczywa, sałatki, konserwy i ciastka.

Naukowcy nie mogą określić z pewnością, że takie same wyniki badań pojawiłyby się gdyby przeprowadzono je na ludziach. Przekonują jednak, że „chroniczne spożywanie słodzonych napojów może skrócić czas, jaki jest potrzebny do rozwoju rakowi jelita”. To wnioski doktor Jihye Yyn z Baylor College of Medicine.

.

Share