„Wszystko przez epidemię”: Ceny mięsa w Polsce pójdą ostro w górę

Pogoda zachęca do grillowania, ale ceny nie bardzo – mięso jest coraz droższe. Już nie tylko na wieprzowinę trzeba odkładać do skarbonki, ale także na kurczaka. Mięso drożeje m.in. przez epidemię ASF w Chinach.

Ceny drobiu w Polsce

Ceny drobiu do końca sierpnia mogą wzrosnąć nawet o 4,8 proc. – podaje „Rzeczpospolita”. Jak uważają eksperci, ceny hurtowe także wzrosną proporcjonalnie do sklepowych.

Ta sytuacja może się ciągnąć przez kilka najbliższych miesięcy. Wołowina ma podrożeć aż o 6,7 proc.
Reklama

ASF zbiera żniwa w Chinach

Winą za wysokie ceny mięsa, eksperci obarczają w dużej mierze Chiny. Ostatnio pisaliśmy o nich zresztą nie tylko w kontekście żywności, ale też technologii (problemy Huawei) i sprzedaży online (AliExpress).

Połowa światowej produkcji wieprzowiny odbywa się w Chinach. A tam swoje żniwa zbiera epidemia ASF. W wyniku zarazy populacja chińskich świń zmalała o 54 mln.

Zmniejszona podaż przyczyniła się do wzrostu ceny wieprzowiny na całym świecie.

Nie tylko mięso drożeje

Ceny kapusty, pietruszki, ziemniaków, a nawet chleba rosną. I choć podwyżka cen produktów żywnościowych jest zrozumiała z powodu warunków pogodowych, tak zastanawiający jest kilkudziesięciokrotny wzrost stawek za środki czystości, a w szczególności – papieru toaletowego.

Ceny masła spadają od kilku miesięcy, ale tylko w hurcie. W sklepach pozostały bez zmian.

.

Share